Educatia prin iubire


Ideea unui rezervor emotional este o modalitate metaforica de a descrie nevoile emotionale ale copilului care trebuie satisfacute prin iubire, intelegere si o disciplina blanda. In masura in care reusiti sa-l mentineti plin, acest rezervor emotional presupune doua rezultate de o importanta capitala in viata copilului.
Mai intai, astfel se determina starea emotionala a copilului- daca este nelinistit, bucuros, suparat, vesel,deprimat sau fericit. Aceasta preocupare este extrem de neglijata in metoda de educatie reactiva.
In al doilea rand, nivelul rezervorului emotional afecteaza si comportamentul copilului. Ii influenteaza in mare parte reactia la educatie si disciplina; determina in buna masura daca va fi ascultator sau neascultator, plangacios sau plin de viata, vesel sau retras. Cu cat reusiti sa tineti mai plin rezervorul emotional cu atat sentimentele si comportamentul copilului vor fi mai pozitive. Iata un adevar important in privinta educatiei care este crucial pentru copil. Atunci cand rezervorul sau emotional este plin, copilul poate functiona la cote maxime. Comportamentul copilului este un indiciu excelent al starii rezervorului emotional. Evident ca educatia si disciplina sunt foarte importante, dar ele devin mai dificil de aplicat si adesea sunt inutile daca rezervorul emotional este secat. Cand acesta este plin, copilul poate fi fericit, isi poate atinge intregul potential si poate reactiona in conformitate cu disciplina si eventual pedeapsa, atunci cand este cazul. Copii nu au capacitatea sa iubeasca de la sine. Ei reflecta sau intorc iubirea care li se ofera. Daca nu primesc iubire, nu au ce da inapoi. Daca li se ofera o iubire neconditionata, ei invata sa o reflecte sau sa o intoarca tot ca iubire neconditionata. Daca li se ofera o iubire conditionata, s-ar putea sa nu invete niciodata sa ofere in schimb o iubire matura, neconditionata. Ei vor continua sa iubeasca asa cum au invatat, conditionat- respectiv in modul cel mai imatur prin care ar putea stabili o legatura cu altcineva. Aceasta explica de ce parintii care cad in capcana educatiei reactive se trezesc ca utilizeaza pedeapsa ca principala cale de a stabili o relatie cu copilul. Intr- asemenea situatie rezervorul emotional al copilului nu va fi umplut………